Istoric

In memoria Domnului  Mihai Mitrofan – Antrenor  Emerit Natatie

poza DL Mihai Mitrofan

Mihai Mitrofan a devenit de curand o LEGENDA a municiupiului Brasov.

De profesiune antrenor de înot a fost permanent convins de utilitatea înotului, de aplicativitatea lui, fiind o necesitate vitală, iar ca disciplină sportivă de rolul său în formarea şi dezvoltarea tinerei generaţii.

Întreaga viată si-a dedicat-o acestui sport cercetând si experimentând metode şi tehnici noi de învătare şi perfecţionare a înotului.

Pe numele lui legitim Mihail Ioanoli Mitrofan s-a nascut la data de 9 februarie 1931 în Bucuresti.

De nationalitate românâ si religie ortodoxă a fost căsătorit cu Anca Trohany, fostă şi ea înotatoare alături de care a trăit împreună 46 de ani împărţind căminul şi profesiunea.

Activitatea sportiva – Maestru al Sportului

In anul 1951, in bazinul Olimpic din Cluj, sub culorile clubului Progresul reuseste sa castige primul titlu de Campion national de seniori .

In perioada armatei, in cadrul clubului Casa centrala a Armatei ( actuala Steaua), se pregateste sub indrumarea d-lui. Francu si castiga an de an pana la varsta de 30 de ani, probele de bras din cadrul Campionatelor Nationale de inot.  Este recordmen national in probele de 100m si 200m bras. Pana in anul 1955 probele de bras se inotau pe sub apa. Distanta de 48m bras sub apa era inotata de Mihai Mitrofan, iesea la suprafata apei pentru intoarecere, se scufunda din nou si iar inota 48m sub apa. Era o performanta notabila a acelor vremuri.

In anul 1955 i se acorda titlul de Maestru al Sportului.

In anul 1960 afirmarea pe plan mondial se confirma, prin participarea la Spartachiada tarilor est-europene in RS Cehoslovacia, decernandu-i-se Cupa Competitiei.

In anul 1960 participa la Olimpiada de la Roma, unde ocupa locul XI, iar la sfarsitul anului intr-un clasament mondial intocmit de Japonia apare pe locul IX, conform rezultatelor sale pe parcursul anului.

Activitatea profesionala – debuteaza la Clubul Progresul , apoi la Clubul Sportiv Scolar Bucuresti si intra in „hora performantei ” formand o echipa de juniori. Primele tituluri nationale de juniori apar in 1959 si din 1960 apar titlurile nationale la seniori. Mentorul lui fata de care si-a pastrat admiratia a fost Dl. Toth Pall Josif .

Clubul Petrolul Ploiesti a urmat in cariera, unde reuseste sa infiinteze si o scoala de inot de profil – Scoala generala nr. 25 – scoala care mai functioneaza si azi.

Este ales membru in Colegiul Central al Antrenorilor al FRN, colegiu din care face parte timp de 30 de ani fara intrerupere.

In 1978 este trimis de CNEFS prin departamentul cultural in SUA pentru 1 luna, unde are contact cu marile centre universitare de natatie ale SUA.

In 1979 formeaza o sectie de inot la Brasov, prima din istoria Brasovului. 

Aduce la lotul national foarte multe talente descoperitesi pregatite de el.

Pe parcursul anilor 1979- 1992 este antrenor coordonator al sectiei de inot Brasov si presedintele colectivului de arbitrii. scrie articole despre inot in ziarele locale si centrale.

Raport cifric  

Sportivi invatati sa inoate 10 000 copii

Sportivi in sectia de inot 1 000 sportivi

Campionoi nationali     26 sportivi

Medalii campionate nationale 800 medalii

Participanti Jocuri balcanice 12 sportivi

Participanti Campionatele Europene  5 sportivi

Participanti Campionatele Mondiale  1 sportiv

Participanti Jocuri Olimpice 1 sportiv

 In anul 1992 pentru calitatile sale de bun organizator si bun cunoscator al tainelor sportivilor , precum si pentru rezultatele obtinute de sportivii antrenati de Mihai Mitrofan i se acorda titulul de Antrenor Emerit – ca o incununare a intregii munci depuse de-a lungul anilor in sprijinul ridicarii maiestriei sportive.

 Centru de inot Brasov

In anul 1979 se construieste primul bazin olimpic in Brasov. O echipa de antrenori renumiti se muta de la Clubul Petrolul din Ploiesti la Brasov si intemeiaza primul club de inot din Brasov denumit “Centru de inot Brasov”.

Mii de copii au invatat sa inoate datorita activitatii acestor antrenori extraordinari de devotati. Sportivii au reprezentat la concursuri ,cu mandrie judetul Brasov la nivel national si international facand  cinste acestui sport. Mentionez cateva nume dintre primii antrenori brasoveni in natatie:

–         Antrenor Emerit Mihai Mitrofan

–         Profesor Antrenor Anca Ianoli Mitrofan

–         Antrenor Eva Garleanu

–         Antrenor Cornel Aghiana

Dintre inotatorii de renume ai brasovului, campioni nationali de junior si seniori, balcanici si chiar maestrii ai sportului, amintesc : Corina Dumitru , Bene Iulian , Alina Hristov, Remus Dragomir, Vlad Haineala, Mihaela Sumalean, Andreea Micle, Sabina Pap, Alexandra Asiminei si subsemnata, Adriana Serban.

In aprilie 1979 în Braşov se dă în folosinţă bazinul de înot care prezintă caracteristicile unui bazin de înot omologat pentru competiţii naţionale şi internaţionale amicale.

În septembrie 1979 se înfiintează pe lângă fostul CJEFS, Centrul de Înot Brasov, secţia avănd încadraţi 5 antrenori de înot, ulterior numărul antrenorilor ajungând la 9. Se organizează centru de initiere din care sunt selectaţi pentru secţia de performanţă cei cu aptitudini. Sistemul de lucru cu sportivii este axat pe grupe de vârstă corespunzător celor trei nivele de pregătire. Rezultatele sportive încep să apară şi sectia trece sub tutela Clubului Sportiv Astra Brasov pe o perioadă de 10 ani : 1986-1996.

Ulterior secţia de Înot revine la CJEFS până în semestrul IV al anului 2001, cînd se înfiinţează Clubul Sportiv Municipal Braşov, formă care funcţionează şi astăzi.

Pe parcursul desfăşurării activităţii Centrului de Înot Braşov sub diferite forme de existenţă s-au antrenat aproximativ 1500 de înotători.

Rezultate deosebite de nivel naţional şi internaţionalau avut circa 100 de sportivi dintre care 40 s-au remarcat făcând parte din atenţia F.R. Nataţie.

Participanţi Jocurile Olimpice: 1 sportivă :   Dumitru Corina

Participanţi Campionate Mondiale: 1 sportivă :   Dumitru Corina

Participanţi Campinate Europene: 5 sportivi: Adriana Şerban, Dumitru Corina, Raduch Akos, Sorica Bogdan, Alina Hristov

Participanţi Campionate Balcanice: 12 sportivi.

%d blogeri au apreciat: