Istoricul bazinelor

Mary Bellis  mentioneaza in lucrarea istoria bazinelor de inot existenta unui bazin foarte mare numit „Baia mare” care este prima amenajare de apă publică în lumea antică,care a existat cu 5000 de ani în urmă, în orașul pakistanez  Mohenjo-Daro.

Aceasta baie publica masura aproximativ 12 de metri lungime și 7 metri lățime, iar adâncimea maximă de 2,4 metri. Două scări largi duceau în jos, în apa. La marginea scărilor era un strat mic de cărămidă tăiata care se extinde pe întreaga lățime a piscinei. Oamenii coborau pe scări pentru a intra in  piscina. Pentru a face rezervorul de apă mai sigur, un strat gros de gudron natural a fost asezat de-a lungul malurilor rezervorului și probabil, de asemenea, sub podea. Caramida asezata in coloane a fost descoperita pe toate marginile amenajarii. Apa de ploaie, era colectata în scopul de a umple amenajarea bazinului. Aceata amenajare a fost folosita in  special in scopuri religioase pentru purificare.

Poza 1: Bazin din Mohenjo-Daro, Pakistan

p b 4

Probabil cea mai proeminenta piscină din istorie vine de la vechii greci și romani. O schimbare majoră în calitatea vieții a avut loc și cu această creștere a nivelului de trai, a venit si constructia piscinelor. Apa în sine a jucat un rol important in societate mii de ani și în acest timp au fost construite peste tot mici piscine. Acestea au dat  frumusețe casele si cladirilor.Bazinele au fost utilizate pentru scăldat, pentru sănătate, pentru ceremoni religioase, socializare si multe altele.

Grecii antici au avut „Palaestras” adica palestre, care erau în esență, o zonă deschisă între coloane, precum și camera în care s-ar putea intra  și desfasura activitati de lupte, box, sau s-ar putea juca jocuri cu mingea și alte exerciții diverse.

În anul 305 romanii au construit o piscină incredibila cu suprafata de  peste 900.000 de metri patrati. Acest bazin a fost folosit pentru scăldat . A fost încălzit de incendii uriașe în subsolul de sub podeaua piscine.Bazinele erau inconjurate cu statui de marmură în arhitectura romană.

Piscinele au fost de importantă în societate fiind utilizate pentru multe activități publice și sociale. Romani și greci au construit piscine uriașe cu pește vi în ele. De fapt, cuvântul „piscina” vine de la, „Piscine” in sensul de amenajare cu  pește. Primul Jacuzzi personalizat ca piscină a fost proiectat și comandat de Gaius Maecenas, unul dintre consilierii politici ai lui Augustus Cesar  sec 8 î.Hr.. Acesta piscină  magnifică, avea cascade, grădini luxuriante, terase cu verdeata, biblioteci, vile si alte decoruri incredibile de lux. Piscina era si o decoratiune arhitecturala de lux.

Piscinele au o lungă istorie în culturile din Grecia, Roma, Asiria și Egipt datând din 2500 î.Hr.

De-a lungul timpului bazinele s-au construit datorita cresterii puterii ecomonice a societatii si indivizilor. In feudalism si evul mediu sportul a avut o stagnare, anii 1400 sunt marcati de Biserica Catolică care a interzis inotul pe motive morale.Epoca renasterii a readus constructia bazinelor pe un plan favorabil societatii introducand inotul in programele scoalre.

Facand un salt in timp si ajungand in secolul XIX putem spune ca inotul competitional a fost introdus pentru prima data în Marea Britanie.

Popularitatea bazinelor in  era modernă a decolat în anii 1800, cu cluburi de înot, și a continuat să crească odată cu începerea Jocurilor Olimpice moderne în 1896, care a inclus concursuri de înot.

In 1800  existau piscine interioare in Londra. Concursurile de inot au devenit evenimente populare in Anglia si a dus la formarea Asociației de înot pentru amatori în anul 1880.

În 1873 Ioan Trudgen a introdus  procedeul crawl pe față în Marea Britanie utilizand miscarea picioarelor tip foarfecă. Aceasta tehnica a sporit viteza  și a făcut concursurile de înot mai palpitante. Îmbunătățirile aduse de  tehnica crawl a dus la cel mai rapid stil de înot cunoscut azi, acum numit  freestyle sau liber.

În 1896, a fost construit primul bazin în aer liber, in el desfasurandu-se  Jocurile Olimpice de la Atena, Grecia.

Una dintre primele piscine de înot ale Statelor Unite este cea mai veche piscina din Texas “Deep Eddy Pool” din Austin. Piscina construită de Administratia progresului muncii era prevazuta cu  dusuri . Piscina a început ca o gaura de înot în râul Colorado, a devenit o stațiune în anii 1920  și este în prezent o piscină populară a orașului Austin.

În 1915, A.J. Eilers, Sr. a cumpărat terenul din jurul gaurii de înot și a construit o piscina din beton. Piscina a servit ca o stațiune centrală si  a inclus cabine si camping.

Prima înregistrare a unei piscine in sol american și una dintre primele piscine din lume, datează din 1907 și apartine unui club “ Racquet Club Philadelphia”. Acesta a fost proiectata de către constructorii de poduri, “Roebling Companie” si a fost notificata  pe Registrul Național al Locurilor Istorice din 1979.

Prima piscina de la bordul unei nave de croaziera care traversa Oceanul Atlantic a fost instalata pe “Lines White Star” în 1907.

Bazinele de inot au devenit după al doilea război mondial un simbol al statutului de om bogat.

Piscine pot fi găsite în aproape fiecare țară din întreaga lume, chiar și unele dintre cele mai mici. Noua Zeelandă are aproape 200.000 de bazine de înot  pentru aproximativ 4 milioane de persoane, ceea ce face  sa fie liderul mondial în bazine pe cap de locuitor.

In zilele noastre Fundatia Nationala a Piscinelor din USA,  estimează că există mai mult de 10 milioane piscine, peste cele 360.000 de piscine publice, care sunt deschise pe tot parcursul anului.

S-a ajuns la o dezvoltare foarte mare a inotului ca sport datorita construirii a numeroase piscine.

( http://www.swimmingpool.com/pools/pool-history )

Imagini cu bazine de inot :

p b 3

Poza 2 : bazin din 1930

 

 

 

 

 

 

 

Poza 3 : bazin din MelbourneAustralia, din anul 2006

p b 2

Federația Internațională de  natatie  (FINA)  a stabilit standarde pentru bazinele de inot pentru concurs : 25 sau 50 m (82 sau164 ft ) lungime și de cel puțin 1,35 m (4,4 ft) adâncime. Piscinele de concurs sunt, în general, acoperite și încălzite, pentru a permite folosirea lor pe tot parcursul anului  în conformitate cu reglementările referitoare la temperatura apei si aerului, iluminat, echipamente automate de filtrare a apei, anexe : vestiare, cabinete medicale, sali de gimnastica de incalzire .

O piscină olimpică trebuie sa aibe dimensiunile standard. Acesta trebuie să fie de 50 m (160 ft), în lungime de 25 m (82 ft) latime, împărțit în opt benzi de 2,5 m (8,2 ft) fiecare, plus două culoare de 2,5 m (8,2 ft) pe fiecare parte a piscinei.

Apa trebuie să fie menținută la 25-28 ° C (77-82 ° F), precum și nivelul de iluminare la mai mare de 1500 lucși. Adâncimea trebuie să fie de cel puțin 2 m (6,6 ft), și există, de asemenea, reglementări pentru culoarea cordonului de demarcare a culoarelor. Poziționarea steagurilor la 5 metri de fiecare perete este obligatorie.

Poza 4 : diagrama  FINA a bazinelor standard ,obligatorii la concursurile olimpice.

p b 1

 

 

%d blogeri au apreciat: