Open waters

Remus Miron - Cupa Hamsia

Înotul în ape deschise sau “open water swimming”.

 
Triatlon-iştii concurează deobicei în competiţii de înot în ape deschise, sport ce se practică în oceane, mări, lacuri sau râuri.
 Începutul erei moderne a inotului în ape deschise, este descris cu aproximaţie în 1810 până în prezent, când Lordul Byron a înotat câteva mile pentru a traversa Hellespont (actualmente Dardanelles) din Europa în Asia. Apoi, în prima ediţie a Jocurilor Olimpice, Atena 1896, concursul de înot s-a ţinut în ape deschise.
 În anul 2000, pentru prima oara în cadrul Jocurilor Olimpice, este introdusă proba de triathlon cu o distanţa de 1500m iar in 2008, o distanţă mult mai mare de 10 km. Ulterior în cadrul competiţiilor organizate de FINA, apar probe de înot în ape deschise pe distanţe ca 5, 10, si 25 km.
Procedee de înot :
Majoritatea curselor de înot în ape deschise, nu impun un anumit stil de inot, însă majoritatea concurenţilor adopta stilul “crawl” cunoscut şi ca stilul “liber”. Eficienţa acestui stil a fost demonstrată de exemplu de către Gertrude Ederle, prima femeie care a traversat “English Channel”.
Orientare :
Când parcurg distanţe mari, inotatorii pot fi dezorientaţi de exemplu din pricina curenţilor, valurilor, vântului sau a proastei vizibilităţi, ceaţă, etc. De obicei, se amplasează balize pe tot traseul de parcurs al competiţiei. Chiar şi aşa balizele sunt greu de urmărit datorită apelor agitate sau a vizibilităţii reduse prin ochelarii de inot. Inotătorii sunt indrumaţi să se orienteze geometric după doi reperi vizibili, elemente din forma orizontului sau elemente artificiale, ce se află mereu în spatele punctului de destinaţie, şi de care trebuie să fie siguri că vor fii acolo pe toată durata cursei.
 Drafting :
Drafting-ul deşi este interzis în anumite competiţii, este o tehnică prin care un inotător urmăreşte îndeaproape un alt inotător, moment când rezistenţa apei este mai redusă şi înaintarea prin înot este mai usoară, deasemenea efortul pentru înaintare este mai redus.
Echipament :
Echipamentul acceptat în competiţii depinde de la organizator la organizator dar şi funcţie de temperatura apei, în ziua concursului.
Înotul practicat in ape deschise are o indelungata traditie, acesta stând la baza dezvoltarii inotului sportiv. In toate tarile, inclusiv la noi, inceputurile practicarii acestui sport s-a facut in apele raurilor si lacurilor langa care traiau oamenii. Sunt cunoscute exemple din istorie: in 1815 Jean Sallati, soldat in armata franceza, a traversat Canalul Manecii, dupa batalia de la Waterloo in 30 h, iar in 1875, capitanul Mathew Webb, din marina engleza, a trecut Canalul Manecii de la Dover la Calais in 21h39′. In 1912 a fost organizata in Romania prima editie a concursului de fond pe Dunare intre Macin si Ghecet (13 Km.), iar in 1923, cursa s-a desfasurat intre Braila – Galati, devenind traditionala.
 
In 1926 cursele de fond de pe Dunare revin inotatorului N.Bancila (2h.01’00) pe distanta Macin-Galati si lui G.Bacagioglu (3h.) pe distanta Braila-Galati.La Constanta se desfasoara un concurs de fond intre Constanta si Techirghiol, cistigat de Gh.Valmarescu. In continuare, aici ia amploare organizarea curselor de fond, astfel incit in anul 1927 are loc primul concurs disputat intre Techirghiol-sat si Techirghiol-movila (12 Km.), cu participarea a 25 concurenti (din care numai 3 termina cursa). Câstiga Constantin Paun in 5h.05’00. O alta cursa intre Far si Cazino (1 mila) este câstigata de D.Dumitrescu in 33 minute.
Au mai fost organizate numeroase concursuri de fond pe diferite distante, ca de exemplu: Constanta – Techirghiol, pe Dunare, la Calarasi, Braila, pe Bega la Timisoara, pe lacul Floreasca – cursa anuala denumita “Traversarea lacurilor”. Printre castigatorii curselor de fond s-au numarat la proba masculina N. Bancila, G. Bacagioglu, T. Spanu, Em. Florescu, A. Iordache, Gh. Cociuban, E. Csordas, I. Szillas, G. Moraru , iar la proba feminina: V. Rusu, L. Cuc, G. Mangezius, S. Platon, V. Rotaru, G. Manafu, I.Coroiu.

Pagina redactata de Remus Miron

%d blogeri au apreciat: